Wandelingen in Zuid Limburg
De heuvels rondom Valkenburg


Start- en eindpunt is het station van Valkenburg.
Valkenburg ligt deels in een dal omsloten door heuvels. vanaf deze heuvels mooie uitzichten naar Valkenburg en het heuvelland in.download (pdf)


Drie landen route


Start- en eindpunt is hetbusstation van Vaals.
De wandeling start in de minst Nederlandse gemeente van het land. Het klinkt er Duits, Duitse auto’s die er tanken. Er is een glorietijd geweest toen de lakenindustrie er gevestigd was. Maar nu ziet het er on-Nederlands verloederd uit met hier en daar een pronkstuk. Maar al snel komen we in een onvervalst Limburgs dorpje terecht met de uiterlijke kenmerken van het katholisme en de rust van het Limburgse land. Na een tijdje komen we in het Belgische Gemmenich terecht waar de andere huizenbouw opvalt en de naambordjes Franstalig zijn. Voorbij het drielandenpunt gaan we een stukje Duitsland in en aldaar tussen de huizen zie je ook weer die verschillen met Nederland en Belgie. Tussendoor heb je prachtige vergezichten die elke associatie met Nederland doen vergeten.


download (pdf)


In rust naar Hoogcruts


Start- en eindpunt is de Bosrand/Sint Geertruid en afstand is ongeveer 22 kilometer.
Een route in de stille omgeving van Sint Geertruid via de Voerstreek naar Hoogcruts en weer terug. Mooie vergezichten. In de Voerstreek is het alsof de tijd stil heeft gestaan en terug in Nederland zie je dat er ook nog verdomd veel stille gebieden zijn.


download (pdf)