Stam Urtyp in het jaar 2022


Carnaval: Sjievel-oet II

Corona zwierf de laatste maanden onvoorspelbaar rond. Grote evenementen werden afgezegd omdat er geen zekerheid kon worden geboden. En dat gold ook voor de Vastelaovend 2022. De hoop ervoor was opgeheven, nauwelijks was er iemand te vinden die nog voorbereidingen trof. Zo ook de Stam niet. Er werd zelfs niet over geappt. Maar een week of drie voor de Vastelaovend  kwamen er steeds meer signalen in de samenleving dat de Vastelaovend misschien toch kon doorgaan. ’t Vastelaovend Vollek vaan Mestreech en umgeving begon erg onrustig te worden. Politiek Den Haag moest uitgelegd worden wat Vastelaovend is, hoe dat voelt en dat het eigenlijk niet te stoppen is. De vrijdag voor Vastelaovend werden de meeste beperkingen na twee jaar opgeheven, Vastelaovend kon gevierd worden. Helemaal voorbij was corona nog niet en daarom bleef de Duitedeef op veilige afstand. Een eerste offline bijeenkomst vond al plaats waar de eerste zaakjes werden besproken. Woensdagavond voor Vastelaovend werd verzameld om alles van de zolder af te halen en een dikke laag stof van twee jaar weg te vegen. Eigenlijk zou de Sjievel al direct na de vorige Vastelaovend verkocht worden maar dat was toen niet gelukt. Ze kwam weer in de verkoop en het lukte ze voor de Vastelaovend te verkopen. Voor de laatste keer werd de Sjievel voorzien van slingers, lampjes en het befaamde naambord ‘Sjievel-oet’. Keerlke werd eveneens in orde gemaakt.

De verwachting was een korte optocht en daarom werden zondag allerlei maatregelingen getroffen om niet te laat bij de optocht aan te komen. Toch werd er graag nog even tijd ingeruimd voor een nonnevot van de beste bakker die toevallig uit Maasniel kwam. Met dit onherkenbare stuk nonnevot diep achter de kiezen werd in gestaag tempo naar de stad gelopen. In de Wijcker Brugstraat werd na het verplaatsen van een dranghek plaats gemaakt de optocht in te lopen. Altijd leuk die reacties op de Sjievel te zien, het enthousiasme van ouders als kinderen van de glijbaan gaan. Buiten het feit dat dit weekend een einde kwam aan de vele beperkingen was het ook nog eens geweldig weer: droog, elf graden en een stralend zonnetje dat tevreden Maastricht bescheen. De vaste optochtroute werd afgelegd met hier en daar sjieveleers. Bij het Theater aan het Vrijthof was het niet ’TV Maastricht’ die opnamen maakte, wellicht niet meer kunnen regelen, maar ’Wat is Loos’.  Na een diepte-interview van presentator Jeffrey bij de Cirremoniemeister ging Jeffrey zelf van de Sjievel aof. Even later bij de Zienen Hoegen Hoeglöstegheid ging ook hij via de Sjievel naar beneden. Hierna werd er een uur of twee op het Vrijthof gestaan alwaar continue een stroom kinderen van de Sjievel afgleden. Vervolgens werd naar de vast plek gereden in de Grote Staat aan de kop van de Spilstraat. Daar werd de Sjievel door honderden en misschien wel duizenden broeken, rokken en kleden opgeboend door naar beneden te glijden. Zeker tien tasjes bleven tijdens de rit naar beneden steken en zeker acht telefoons raakte even van eigenaar kwijt. Plezier was er volop.


Dinsdagavond terug naar de stad. Maar nu was er eerst een dröpke uit kleine glaasje die voor een warme ondergrond zorgde. Na de Aw Brögk was het Dinghuis de plek waar de Sjievel werd opgesteld en waar weer talloze kinderen naar beneden gleden. De een heel stroef, de ander kwam enkele meters verder terecht. Sambaband Sugura kwam, schoof voor de Sjievel en Keerlke opzij en gaf ernaast een voorstelling. Door naar de vaste plek. Wat dit jaar opviel was dat de oudere generatie vastelaovendvierders behoorlijk uitgedund was en er beduidend meer Maastrichts was te horen en minder buitenlands cq Nederland in vergelijking met de vorige keer. Op weg naar het Vrijthof, net voor de Asnacht begon,  gebeurde iets moois. In het feestgedruis kreeg de Cirremoniemeister telefoon dat hij opa was geworden. Het neerhalen van ’t Mooswief zelf viel wat tegen. Op het podiumpje wat geschreeuw met de diepgang van een goot en een Prins die het toch vooral zag als een feestje waar het om hem draaide en niet als voorganger in de Vastelaovend veur ’t Vollek vaan Mestreech. Alsof je naar een verschraalt glas bier stond te kijken. Waar het niveau ook omlaag ging, maar daar was juist de bedoeling, was de Sjievel. Vele probeerde nog een ritje. Met de Aw Brögk weer als tussenpauze werd de laatste rit voor de Stam van de Sjievel ingezet. Onder de poort van de eindbestemming werd nog ‘een laatste’ gedronken. Onderwerpen waren Spanje, operatiekamers, meten van trillingen, dreiging, brandstofprijzen, hypotheekrente,  overbiedingen, Poetin, vluchtelingen, luierchallenge, overmatig lawaai… Kortom: het gewone leven was weer begonnen.


Er was enig overleg wat we met de opbrengst zouden doen van de glijbaan. Na aftrek kosten dit jaar de opbrengst verdelen onder de stamleden of gebruiken voor volgend jaar? Nu was net voor de Vastelaovend Rusland Oekraïne binnengevallen. De maandag na Vastelaovend was er een grote  actie om geld in het zamelen voor de Okraïne. De Aondagstrekker kwam op het idee om de opbrengst daar aan te doneren. Dat werd unaniem als een goed voorstel beschouwd. Zo kreeg iedereen alsnog een rekening over het afgelopen jaar en wilde de Duitedeef die dit jaar niet deelnam ook een bijdrage leveren. De Ritseleer maakte het bedrag over aan 555. Een mooiere bestemming hadden we ons niet kunnen voorstellen.

 


Preuvenemint

Drie jaar moeten wachten om naar het Preuvenemint te kunnen, maar vandaag kon het. Om te voorkomen dat de Beergouverneur al na een uur met de laatste bus naar zijn woonplaats terug moest, was deze keer ’s middags afgesproken. En dat beviel goed. Nu was het nog rustig, kon je gewoon met elkaar praten en… was de stamtafel in de Karkol weer beschikbaar. De Cirremoniemeister was er als eerste, vervolgens kwamen de Ritseleer en Krètser en tot slot de Beergouverneur. De Aondagstrekker en Duitedeef waren met vakantie maar waren er met uitwisseling van beeldmateriaal er toch een beetje erbij. Het ene na het andere rondje kwam voorbij. Pils, Up, Krachtig Blond door elkaar en later zelfs een fritesrondje. De Ritseeleer zou een rondje geven in de The Loft en daarom liep de Stam, in heerlijk zomers weer, richting de Ezelenmarkt. Maar The Loft was dicht. Als alternatief werd De Tribunal, een Brandscafé met grote reputatie, aangedaan. Daar kwamen ook diverse rondjes voorbij maar dan in de vorm van snacks. Anders van karakter dan de Karkol maar zeker niet minder. Daar werd ook gesproken over enig Appverkeer van de laatste dagen. De Duitedeef was op vakantie in Normandië, onder de indruk van hetgeen hij er zag over de invasie die er destijds plaatsvond. Een interesse die ook bij de andere stamleden leeft en aanleiding gaf om volgend jaar omstreeks mei een stamweekend aldaar te houden. De aanleiding van vandaag was Preuvenemint en daar was het volgende rondje. Van het gezellige Preuvenemint in de vroegere jaren is het nu wat moderner van aard geworden en behoort de Stam tot de oudere garde. Of dit de huidige doelgroep is, is nog even de vraag. Er werden in ieder geval wel een oesters gegeten, ofwel snotskwabbel uit de zee zoals het ook genoemd werd. Geproefd werd er verder alleen van bier dat ook al op andere plekken geproefd was. Ronde zeven was bij frituur Lucky Luck en de laatste was weer op het Preuvenemint. Daar waren ook Frans Theunisz, Batterraof en Beppie die de meute in beweging wist te zetten en de kelen droger maakte. De laatste ronde werd zittend genuttigd. Behoudens de Stam niet compleet was, er een eindtijdstip was, had de activiteit allerlei elementen in zich die het weer een buitengewone aangename samenkomst maakte.


Winterse Preuf Tournee

Sinds Brandbier zich zelf een beetje aan het verbrassen is door het Sylvester af te schaffen en grotendeels te vertrekken uit Wijlre deed de lange stamtraditie om het Sylvesterpreuve in ere te houden teniet. Het voorstel van de Cirremoniemeister om op de Sint Pietersberg tussen Kerst en Nieuwjaar een wandeling te maken tussen enkele eetgelegenheden kon daarmee des te meer op veel bijval rekenen binnen de stam. Om het juiste verzameltijdstip af te spreken ging ditmaal vrij gesplitst maar het resultaat telt, zeker als we als Stam weer compleet kunnen zijn. Het zoeken naar de mensen van het organiserende Natuurmonumenten was een kleine uitdaging maar ook dat lukte, de achterzijde van het fort. Er waren twee routes, één van negen kilometer en één van vijf kilometer. Gezien de locatie waar we stonden was er geen andere keuze dan de vijf kilometer. En dat voor hetzelfde bedrag. De eerste halte was honderd meter verder, bij Brasserie Monte Nova, de midgetgolfbaan. Toen we daar binnen een plek wilde gaan zoeken om met zijn zessen te gaan zitten bleek dat het arrangement dat we hadden voor buiten bedoeld was. Daar stonden ook stoelen, met kussens en een grote tafel voor de complete stam. Alvorens het eerste hapje er was hadden ze de stam al een drankrondje verkocht. Eensgezinds als de stam was koos een ieder voor een kop koffie. Het hapje bij deze gelegenheid was een heerlijke warme wafel die inderdaad vers gemaakt was. Hier ook het eerste fotomomentje. De Stam had elkaar al lang niet meer gezien en er was dan ook veel te vertellen. Eensgezind was besloten om verder te gaan. Wat nu de route was bleek een beetje onduidelijk. Er hingen dan wel her en der van die geleurde stukken plastic slierten aan de jonge twijgjes, het geluk was dat de stammers bekend zijn in het gebied. Onderweg bij de Kiekoet was van alles te beleven. Uitleg en verrekijkers over de Oehoe, de vallei, een infowagen en een knapperend vuurtje. De route ging verder naar het uitkijkpunt in het verlengde van de Luikerweg. Op deze winderige plek werd er weer een foto gemaakt waarna de route verder ging naar Casino Slavante. Daar mochten we wel binnen komen en eensgezind werd daar het eigen bier Wamsteker besteld en gedronken. Als hapje waren er twee bitterballen met truffel mayonaise en gefrituurde garnering. Super jong personeel overigens. Als laatste ging de wandeling naar Chalet Bergrust waar buiten bij een kraampje een klein bekertje champignonsoep beschikbaar was. Smaakte ook goed. Om de activiteit af te sluiten werd binnen een plekje gezocht maar  voor een gezelschap voor zes mensen was er geen plaats. Het leek het kerstverhaal wel. Buiten onder het afdak was dan toch een beschut plekje gevonden waar plaats werd genomen. Bij het bestellen van de rondjes was de eensgezindheid hetzelfde drinken in zijn geheel verloren. Brand Sterk blond, Val Dieu, Verboden vrucht, Noordtxbrand collab, Mc Chouffe, Westamalle. Ook de obers raakte de weg kwijt wat nu besteld was geworden en wat wel of niet zou smaken of, dat wat net uitgereikt was, troep werd genoemd. Bij een kort doorloopbezoekje binnen klopte ook al de sfeer niet. Een kort moment van eensgezindheid was er wel toen de opties besproken werden voor Vastelaovend 2023. Maar met de invulling ervan was er weer complete chaos. Om als jubileumactiviteit naar Normandië te gaan, rond 6 juni 2023, was dan weer wel eensgezindheid maar de invulling ervan verliep ronduit turbulent. Hoogste tijd om een einde aan de activiteit te maken maar ook dat liep ongeordend. Wie nu de betaaltikjes zou rondsturen ging warrig. Überhaupt wat nu zou  gaan gebeuren was onduidelijk. Het openmaken van het fietsslot van de Cirremoniemeister ging eveneens verwarrend. Eensgezindheid was er wel dat het weer een zeer geslaagde activiteit was.




 

Naar; vorig jaar  /  home