01-09-2018 De Regio Maastricht en Mergelland van Scouting bestond 25 jaar. Dat werd gezamelijk gevierd. De Welpen (jongens en meisjes van 7-11 jaar)  mochten een rondgang door het fort maken en goed onthouden wat ze allemaal zagen staan. Een kerstboom. een trouwkleed, ganzen in een kooi, een rioolpijp, speakers en nog veel meer raars. Waar het echter om ging was te zien wat er niet was, en dat was een fiets. In de gracht was er een spel opde rivier over te steken. Een geslaagde zonnige dag. Ook al speelde zich het merendeels onder de grond af.

10-08-2018 Rondleiding Fort Sint Pieter voor Vrijwilligers SMV. De, met name nieuwe, vrijwilligers die over onze vesting vertellen moeten natuurlijk ook het verhaal van Fort Sint Pieter kennen om bezoekers van de stad te kunnen doorverwijzen. Penningmeester Chrit vertelde het verhaal en liet het fort zien met het magnifieke uitzicht. Een leerzame avond om op terug te kijken.

9-6-2018 Rondleiding voor Vrienden SMV Castellum. Twee weken voorafgaand deze bijeenkomst had de heer Wim Dijkman, archeoloog en conservator Centre Céramique Maastrich, een lezing gegeven over het castellum in Maastricht. Deze dag werd in de zelfde samenstelling de omtrek van het castellum uit het jaar 333 belopen, inclusief een bezoek aan de kelder van Derlon en schoenenwinkel in de Plankstraat waar ook nog een origineel stuk muur uit die tijd te zien is.Uiteraard met de nodige toelichitng die bovendien op plezierige manier gebracht werd.

13-1-2018 Welpen Scouting Wolder. Tijdens de Natuurwerkdag in november lieten de Welpen zich van de goede kant zien door in de Hoge Fronten de natuur te onderhouden. Als dank daarvoor mochten de Welpen een keertje terugkomen om de gangen van die Hoge Fronten te bezoeken. Ze kregen een landkaart mee van een deel van het gangenstelsel waarop aangetekend stond waar een vraag was of een opdrachtje was te vinden. Zowel de vragen als de opdrachten hadden natuurlijk iets met het verleden te maken. Een keurige groep die alle vragen wisten te beantwoorden en alle opdrachten uitgevoerd hadden.

29-10-2017 De PV van de Provincie. De PV van de Provincie gooide het eens over een andere boeg en organiseerde als activiteit een rondleiding door de Linie van Dumoulin. Gerekend was op op een stuk of 20 deelnemers. Er schreven zich maar liefst 75 leden en familie in voor deze activiteit. In drie groepen werden ze door de Linie geleid. Een opmerkelijk rustige fijne groep die geïnteresseerde vragen stelde.

23-09-2017 Rondleiding voor Vrienden SMV Lage Fronten. Ruim 50 Vrienden luisterde onder een heerlijke najaarszon naar Toon Jenniskens die vertelde over de industralisatie door de jaren heen, Jacques Jamin over de aanleg van de waterwegen en Chrit Massote met het verhaal van de Nieuwe Bossche Fronten. Velen kwamen op plekken waar ze nooit eerder waren geweest en verlieten het gebied met een schat aan informatie.

15-4-2017 Waterscouting. Jaarlijks heeft de waterscoutinggroep uit Maastricht een groepsdag. Dit jaar was gekozen om het dicht bij huis te houden, de kazematten, het waterloze gedeelte van de vestingwerken. Ondanks de jonge leeftijd was er toch aandacht voor het verhaal. Er werden ook leuke vragen gesteld. Eén van de SVM vrijwilligers heeft aan de wieg gestaan van deze prettige groep en kwam speciaal even kijken.

6-11-2016 Opening tentoonstelling '100 Jaar Tapijn'
In samenwerking met andere organisaties heeft SMV in een van de oude loodsen van de Tapijnkazerne een tentoonstelling georganiseerd over 100 jaar de Tapijnkazerne. Vandaag was de opening. Garderizzjemint De Kachelpiepers liepen voorop. Na enige toepspraken ging de poort open en konden de vele belangstellenden direct al een kijkje nemen. De reacties waren enthousiast. meer

5-11-2016 Gereserveerde rondleiding
Reunie van een Maastrichtse lagere schoolklas uit 1991. Ditmaal met twee gidsen. Niet omdat twee gidsen nodig waren maar was wel relaxter bij een wat grotere groep. foto

28-3-2016 Opening seizoen
Al jaren een traditie, op tweede Paasdag wordt het seizoen van SMV officieel geopend. De vrijwilligers krijgen de cijfers van het afgelopen en de plannen voor het komende jaar gepresenteerd. Het gaat goed met de stichting :-). Het officiele startschot geschiedt met het afschieten van eigen kanon. Dit jaar was het de concul van Luxemburg, waar wij veel historische banden mee hebben, de heer Jadoul die het eerste schot loste. Tweede schot deed bestuurslid Hans Beckers. Hierna was er nog en gezellig samenzijn in de Helpoort met een goed verzorgd hapje en drankje. Tot en met de herfstvakantie is de Helpoort weer elke middagdag geopend. foto

19-12-2015 Kerst in de Kazematten Werd er ook Kerst gevierd in de Kazematten? Jonge scoutingeleden ervaarde hoe die soldaten destijds Kerstmis vierdenn. Nee, hoe leuk het programma ook was, Kerst kun je toch beter thuis vieren. meer

6-12-2015 Lange Kazemattenwandeling Van begin Holsteyn helemaal ondergronds naar Waldeck bij het zwembad Jekerdal. Maandelijk is dit mogelijk. Deelnemers met name Maastrichtenaren voor wie bij sommige een wereld open gaat.  Speciale aandacht voor de mensen-verhalen die er schuilde in de 2de Wereldoorlog.

12-9-2015 Fort Willem 200 Jaar  Wethouder Gerdo van Grootheest op Fort Willem het startschot voor de Open Monumentendag 2015.  Over het  Fort, dat dit jaar 200 jaar bestaat, waren informatieborden gemaakt over de historie. Daarna waren er rondleidingen in het fort. meer

29-8-2015 EHBO training
Wat te doen als vrijwilliger indien er een ongelukje gebeurd tijdens een rondleiding of bezoek aan de Helpoort. Daarvoor was er een EHBO-bijeenkomst georganiseerd waar uiteenlopende mogelijke ongevallen werden behandeld. Ook was er aandacht wat er in preventief zin al zou kunnen gebeuren. De instructie werd door een instructeur en assistent gegeven als tegenprestatie voor de SMV assistentie in Waldeck.  Een ongeluksloze zinvolle leerzame bijeenkomst.

30-6-2015 Russische deligatie.  Tijdens een wandeling doorkruiste een groep studenten uit Rusland de Hoge Fronten. Toen ze hoorde dat je er ook in kon komen en er een groot gangenstelsel was, wilde ze er graag naar binnen. Dat werd geregeld. Ze kregen een rondleiding en mochten aan het einde de weg zelf naar buiten zoeken. Misschien wel een geruststelling dat juist de Russen er al snel verdwaalde. Een leuke groep trouwens.
 
2-6-2015 EHBO oefening. Vrijwilligers van het Rode Kruis hielden een EHBO oefening. In de kazematten waren een drietal situaties waar hulp van EHBOers  zeer wenselijk was. Handig als er gidsen zijn die de weg kennen.

20-3-2015 NL Doet.
Door vrijwilligers kregen de Hoge Fronten onder leiding van het CNME een opknapbeurt. Als dank hiervoor kregen de vrijwlligers van NL Doet een rondleiding door de kazematten. Eén groep van met name medewerkers van WML en twee groepen van het UWC in het engels.

28-1-2014 Kom ins kieke. Bijeenkomst in de poort over een nieuwe inrichting. Al lijkt het een wirwar aan opmerkingen, uiteindelijk volgt er wel een beeld van de richting.

25-1-2014 Rondleiding Linie. Twee ouders en 5 jonge rondrennende kinderen. Soms kun je niets toevoegen aan het spannende van donkere gangen.

21-12-2013 Kerstprogramma Veldeke Mestreech. Op diverse plekken in de kazematten werd muziek gemaakt, gedichten voorgelezen en samen gezongen. Erg sfeervol.

14-12-2013 Excursie Worringen. Kom je vanuit Maastricht naar Worringen (bij Keulen) om naar een stuk grasland te kijken waar in 1288 de Slag van Woeringen plaatsvond om Limburg in bezit te krijgen. Heeft toch iets, net als 'Schloss Burg  on der Wuppe' met zijn vele verborgen kamertjes en met een gids die wel een discussie over had om 'zijn' groep hoorbaar een en ander uit te leggen. foto

9-11-2013 Lezing Slag van Worringen. Verre historie met weinig bekende aanknopingspunten.  Toen hadden we op het huidige grondgebied van Limburg meer te maken met horizontale machtsgebieden als met de huidige vertikale met de Nederlanden. Wat weet Toon toch veel te vertellen en dat merk je met name als er een vraag wordt gesteld hoe uitgebreid zijn antwoord dan is.

12-10-2013 Rondleiding Linie. Een vriendengroep die Maastricht aandeden en aardig jong koppel. Ook een aspirant gids die mee liep.Kon nu zeggen dat ik de week ervoor in Boulogne-sur-Mer was, het stadje aan de Franse kust waar de weg naar Keulen via Maastricht begon..

3-10-2013 Filmopnamen
. Aanwezig bij de opnamen van een filmproject van Hogeschool Zuyd waar jongeren uit Middelbare scholen in Maastricht kennismaken met vreemde talen en historie van de stad. Wandelende benen met lamp te zien op film net als Hans die de poort met de grote sleutel opend. meer

14-9-2013 Open Monumentendag.
Er ging het nodige emailverkeer aan vooraf en een bijeenkomst bij het CNME. Programma was zowel in de Hoge als Lage Fronten. Zelfs in de regen was het leuk om er mee bezig te zijn. Samenwerkeng met andere mensen, zowel binnen als buiten SMV is ook  prettig.

17-8-2013 Rondleiding Linie..Leuk groepje met tevreden gezichten bij het afrondingspraatje.

25-4-2013 Rondleiding Linie PV.Voor een personeelsvereniging die hun 'achtertuin' kwamen ontdekken. Grote groep, mensen met veel interesse, mensen die graag giechelen maar vooral ook ontspannen. Aardige fles wijn om tevreden op terug te kijken.

29-6-2013 Excursie Natoberg. Een plek waarl altijd veel mystiek over heerste. Als een van de eerste groepen aan een excursie deelgenomen, verzorgd door de 'grote' Jos. De foto's onderweg gaven het beste beeld van die mystiek van weleer het beste weer. meer

Vele SMV belevenissen gingen hier aan vooraf...