Leuven

maart 2013

Een stad met nog geen 100.000 inwoners, 178 restaurants,  241 cafés, universiteit met ruim 40.000 studenten, ca 50.00 mensen werkzaam bij universiteit en academisch ziekenhuis. Maar ook veel historie en cultuur en plezierige mensen.

Stad ook waar straten verschillende namen hebben.

  

Stadhuis

Uit de 15 eeuw stamt het stadhuis. Pas rond 1850 werd het door zo'n 20 beeldhouwers voorzien van 236 beelden. Onder rij: kunstenaars, geleerden en historische figuren, de eerste verdieping kent de patroonheiligen van de Leuvense parochies en mannen die  de vrijheid en zelfstandige vrijheid symboliseren als burgemeesters, schepenen en gildedekens, tweede verdieping zijn onder meer de graven en hertogen en in de toren overwegend Bijbelse figuren. Elke 10 jaar wordt de gevel gezandstraald en van een coating zien.

Het ontsnapte aan de stadsbrand in de WO I en in WO II schampte een voorbijvliegende bom de gevel

  

Binnen linkse foto de kamer waar wekelijks de schepenen en burgemeester vergaderen, rechts de trouwkamer waar, maximaal 14 keer per week, de burgemeester en schepen de huwelijken van de stad voltrekken.

    

De kamer van burgemeester Louis Tobback met rechts een werkattribuut van zijn kamer

    

Vol goede moed werd in de 15eeuw begonnen met de bouw van de Sint Pieterskerk. Een 170 meter hoge toren was het plan maar dat werd uiteindelijk 50 meter. Na enkele instortingen besloot met in 1613 de toren af te breken.  Onder de toren de ingang van de kerk met preekstoel. Aan de zijbeuk buiten een klok met bel.

    

          

Het Fonske

Ter gelegenheid van de 550e verjaardag van de Katholieke Universiteit Leuven in 1975 aan de stad geschonken. Het beeld stelt een student voor die, lezend in een boek, de wijsheid in vorm van water door zijn hoofd laat lopen. Maar deze verklaring zou later aan het beeldje zijn gegeven. Volgens de beeldhouwer: "Het is een sculptuur van iemand die, een pils in zijn kop gietende, zijn gedragingen bestudeert". Studentenorganisaties waren het hier niet mee eens en vonden dat het een karikatuur van de drinkende student was. Daarom werd het beeldje omgedoopt tot "Bron Der Wijsheid".


Jan Pieter Minckelers

Geboren en gestorven in Maastricht...  Hij was de ontdekker van het lichtgas (steenkoolgas) en uitvinder van de gasverlichting. Minckelers studeerde aan de Universiteit in Leuven waar hij professor in de natuurkunde werd. Daar ontdekte hij dat door steenkool te verhitten zonder de aanwezigheid van zuurstof, er een gas ontsnapte dat lichter is dan lucht. Dit beschreef hij in een publicatie uit 1784. Dit lichtgas was geschikt om een luchtballon mee te vullen waarmee hij als een van de grondleggers van de luchtvaart geldt. Het gas bleek ook brandbaar en geschikt als lichtbron. Minckelers gebruikte het in 1785 om zijn auditorium te verlichten. In 1798 keerde hij naar Maastricht terug waar hij doceerde aan de École centrale (gesticht door de Fransen). In 1854 werd in Maastricht de eerste  gasleiding aangelegd bedoeld voor de straatverlichting.


Ballon van de vriendschap

Deze ballon brengt hulde aan 'de jaartallen'. Op zijn 40ste kan elke Leuvenaar toetreden tot zijn 'jaartal' of geboortejaar. Tien jaar lang organiseert dit Jaartal dan allerlei activiteiten.

    

Bibliotheek van de Katholieke Universiteit van Leuven

Een indrukwekkende leeszaal. Momenteel zijn er 1 miljoen boeken te vinden. Door de Duitsers werd in de WO I  de bibliotheek in brand gestoken en gingen 900.000 historische boeken van de uit 1424 stammende universiteit verloren. 

Rechts een 300 kilo zware kever  op een naald van 23 meter hoog. Een cadeautje weer van de universiteit aan de stad van de toen 575 jarige universiteit.


Langste toog

Winkelstraat naar de zogenaamde langste toog van Europa, de Oude Markt. Nergens anders vind je zoveel horecazaken bij elkaar. Op 2 apotheken en een universiteitgebouw na, is alles horeca.


Groot Begijnhof

Stukje wereldgoed Unesco uit de 13de eeuw. Een buurt zonder auto's of ander moderns. Ooit leefde er 360 begijnen, vrome vrouwen die buiten de kloosterorde vielen en die eigen bezittingen mochten hebben. Tegenwoordig wonen er studenten, buitenlandse gastprofessoren en medewerkers van de KUL. 

    

    

M-Museum

Museum van oude en hedendaagse kunst, in 2009 heropend door de prinsessen Mathile en Maxima. 


 

    

     

 

Een vriendelijke boom in het stadspark ofwel het Sint Donatuspark die je gedag zwaait !


 

Naar: Rebolim Wegwijzer