Vogelsang

augustus 2012
In de Duitse Eifel, zo'n 50 kilometer ten zuid-oosten van Limburg,  ligt het voormalig militair oefenterrein Kamp Vogelsang, een restant uit de Nazi-tijd, 110 vierkante kilometer groot en tot 2006 in gebruik bij het Belgische leger. Ook het Nederlandse leger oefende hier vaak. Nu de soldaten vertrokken zijn is deze voormalige eliteschool van de Nazi’s het bezoekerscentrum van National Park Eifel. Het nieuwe 'Forum Vogelsang' moet de komende jaren een internationale en toegankelijke plek worden met een tentoonstellingsruimte en een instituut voor culturele en politieke vorming, maar dan anders als waar het destijds voor gebouwd werd.


 

Kazerne van Dooren

In 1950 gebouwd door de Belgen, gebouwd op de funderingen die de nationaalsocialisten gelegd hadden om het 'Haus des Wissens' te bouwen. 


 1

Een meer dan 100 meter lange steunmuur uit 1940/1941 die het aflopende terrein moest egaliseren, werd gebruikt als buitenmuur. Het bestaat uit 3 verdiepingen die elk ongeveer 20.000 m2 groot zijn en genoeg ruimte bood voor slaap- en verblijfplaats van 900 soldaten.

 

2

Bioscoop

Op fundamenten voor een collegezaal bouwden in de jaren 50 de  Belgen ook een bioscoop voorzien met orkestbak (toen hadden de films nog geen geluid) en bood destijds plaats aan 1100 personen. Tegenwoordig iets minder, 950 personen.

3Adlerhof

Het centrale hoofdgebouw dat oorspronkelijk geheel omsloten was. Er was een collegezaalfeestzaal, keuken, bibliotheek, leeszaal, voorraadkamers, etc.Er was ook uitzicht op het Urftmeer. Met een bombardement zijn de zijgebouwen verwoest en niet meer opgebouwd. Hier wordt het 'Forum' gevestigd met oa het hoofdkantoor van 'National Park Eifel'. De 48 meter hoge toren dient als herkenningspunt en was destijds de watertoren van Vogelsang.

 


Kameradschaftshäuser

Op drie terrassen werden in 1934/1935 tien nieuwe gebouwen gebouwd. Twee verdiepingen met boven twee slaapzalen voor elk 20 personen en twee recreatieruimtes en op de begane grond de gemeenschappelijke  ruimte, studiezaal en sanitaire voorzieningen. 

 

Niet gezien

Het sportpark, kegelbaan, zwembad is nog niet bekeken, evenals het naburige dorpje Wollseifen. Op last van de Britse legerleiding moesten in 1946  100 gezinnen/500 personen binnen een maand het dorp verlaten hebben. 

 

Wel gezien

Op onderstaande foto het complex te zien, te midden van 110 m2 kilometer natuurgebied. 

7 Sportcomplex, theater, zwembad, openlucht theater
6. Kameradschaftshäuser
4. Toren (Richting gemaakte foto)
5. Uitzicht vanaf Adlerhof op oa het Urftmeer
3. Muur Van Doorenkazerne (V rcihting gemaakte foto)
1. De bioscoop (V richting gemaakte foto)
2. van Doorenkazerne (V richting gemaakte foto)


8. Ontvangst en bewakingscomplex

 


 

Naar: Rebolim Wegwijzer