Radio Kootwijk

april 2011Radio Kootwijk is een dorpje gebouwd ten behoeve van het voormalig zenderpark, gelegen op de Veluwe nabij Apeldoorn dat in de eerste helft van de vorige eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniŽn, met name Nederlands-IndiŽ. Het werd gebouwd vanaf 1918. In maart 1980 werd de laatste en grootste zendmast (210 m hoog) neergehaald. In 1999 verloor het park elke zendfunctie. In 2001 werd alle zenderapparatuur uit de gebouwen gehaald. In 2005 werd de omheining van 4 kilometer weg gehaald en is het gebied vrij toegankelijk.

Een kijkje naar de watertoren en het grote zendgebouw, de kathedraal genaamd.

 


 De watertoren van Radio Kootwijk

 Gebouwd in 1922 en is een ontwerp van de uit oorspong Maastrichtse architect Luthman. De toren zelf is 37,85 hoog en had een waterreservoir van 110 m3.  De toren verzorgde het koelwater voor het zendstation en de bewoners van het dorp. Het water werd op een diepte van 30 meter uit de grond gepompt (zie laatste foto dit blokje).Zendgebouw Radio Kootwijk, gebouw A, ofwel de kathedraal

Het gebouw, ook van architect Julius Luthman, had bij zijn ontwerp gedacht aan een Egyptische sfinx en dat is ook te zien. Het is opgetrokken uit gewapend beton. De Duitsers dachten in de oorlog het gebouw te kunnen vernietigen door een zendmast op te laten vallen. Dat had op het gebouw in ieder geval geen effect.

Om het hoofdgebouw stonden diverse zendmasten met koperen delen in de grond die vrije ruimte nodig hadden. Die was vrij gemaakt en zodoende had je dus een stuk te bewandelen om bij het hoofdgebouw aan te komen.


Hoofdgebouw aan voorzijde, vijver was bedoeld als koelwater.

 

Links op zij, linkerzijde


Achterzijde met detail


Vijver/binnenplaats vanaf hoofdgebouw. Om binnenplaats stond een muur om het opwaaiend zand van de kale vlakte buiten te houden. 
Daarnaast de ingang van het hoofdgebouw.


Deurbel en voordeur


Deur vanaf binnenzijde, rechts de rechter trap naar de boven.


De hal waar het apparatuur stond opgesteld.

Zicht vanaf de toren van het hoofdgebouw. Midden links de watertoren. Foto's verder op de galerij van de toren.
 


Een stuk verder de Veluwe in, de achterzijde kathedraal en links-midden de watertoren.


 

Naar: Rebolim Wegwijzer